Kohteen tiedot ja Arkkitehtisuunnittelu



Kohteen tiedot  + Arkkitehtisuunnittelu    
Rakentamisen vaiheet  
Sisustussuunnitelmat


[ Päivitetty 11.03.2015 ]

Tällä sivulla seuraan asiakkaani kodinrakennusprojektin etenemistä. Raportoin rakentamisen edistymisestä kuvin ja tekstein, sekä kerron suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheista. Siinä samassa tulee varmasti annettua yksi jos toinenkin hyvä vinkki ja idea muillekin rakentamista suunnitteleville tai raksalla jo hääräville.

Kohteen tiedot:
Yksilöllisesti suunniteltu Jämerä -kivitalo, Lempäälä
Arkkitehtisuunnittelu ja pääsuunnittelu: Virve Rosberg / Studio Rosberg
Rakennesuunnittelu: Jarmo Korhonen / Savon RA-suunnittelu Ky
Materiaalitoimitus (toimitussisältö "Premium") : Aeroc Jämerä Oy
Rungon asennus : Harri Kalliokoski / SX Rakennus Oy
Lvi-suunnittelu: Asiakas
Sähkösuunnittelu:
Sisustussuunnittelu: Anna Tuohimaa /OmaDesign
Ikkunatoimittaja: Domus


Asuintilat
Huoneistoala.......................................................................169h-m2
Kerrosala (250mm mukaan, rakennusoikeutta vievä)........193k-m2
Kerrosala.............................................................................216k-m2

Autokatos, 2 autolle (päällä kattoterasssi)

Piharakennus
Huoneistoala.....................................................................13,5h-m2
Kerrosala (250mm mukaan, rakennusoikeutta vievä)........31k-m2
Kerrosala.............................................................................34k-m2


Aloitus, arkkitehtisuunnittelu

Keväällä 2013 olin edustamassa Jämerän ständillä Asta-messuilla, kun luokseni pyyhälsi nuori pariskunta, toiveenaan kivitalokoti. Heillä oli jo hankittuna aivan upea tontti - kyllä, juurikin näillä jokaisen suomalaisen unelmakriteereillä; keskustassa ja järven rannalla.

Keskusteluissamme kävi ilmi että he haluavat rakentaa aidon, oikean kivitalon, ja tällöin luonnollisesti Jämerä oli heille ensisijainen toive talotoimittajaksi. He olivat myös erittäin kiinnostuneita juurikin minun suunnittelupalvelustani, olin suunnitellut myös heidän tuttavalleen Jämerä-kodin, sieltä oli tullut ilmeisen hyvät suosittelut, joten pääsimmekin nopeasti käynnistämään suunnittelun.

Ensimmäisenä kävimme yhdessä tepsuttelemassa tontilla ja sitten istahdimme useammaksi tunniksi saman pöydän äärelle, he kertoivat minulle toiveensa ja haaveensa, näyttivät keräämiään ideakuvia. Useamman kahvikupillisen ja vilkkaan keskustelun jälkeen minulla oli erittäin hyvä kuva minkälainen olisi se heidän unelmakotinsa, tästä oli hyvä käynnistää suunnittelu.

Tontin ollessa rantatontti, sanelivat nämä näkymät paljolti tilojen sijoitusta. Toki kaavassa oli myös annettu jonkin verran ohjeistusta, mm. sijoittelusta (rakennusalan rajat), kattomuodosta (harjakatto), sekä myös pintaverhouksen materiaalista (puu). Yleensähän kivitalo rapataan, mutta yhtä lailla se on mahdollista verhota puulla. Tässä tapauksessa kävimme keskustelua julkisivuista ja sen materiaaleista rakennusvalvonnan kanssa heti suunnittelun alkuvaiheessa, ehdotimme että puuverhousta olisi toki isoin osa, mutta osa julkisivuista olisi rapattua ja saimmekin materiaalirajauksillemme aika nopeasti vihreää valoa.

Heti ensimmäiset luonnokset olivat erittäin lähellä lopullista muotoaan, mutta toki teimme kaikenlaisia kokeiluja, muokkauksia, tarkennuksia niihin. 3D-ohjelmiston käyttö suunnittelussa helpottaa tietenkin valtavasti arkkitehdin työtä, mutta se helpottaa asioita erittäin suuresti myös asiakkaan näkökulmasta. Tiloja on helppo hahmottaa 3D-mallista, malliin voi "astella" sisään, tarkistella yksityiskohtia, kuten ikkunoiden kokoja ja sijoituksia, eri korkeusasemia. Archicad-ohjelmistosta voi myös tallentaa asiakkaalle oman virtuaalimallin, jota he voivat pyöritellä rauhassa vaikkapa iPadillä omalla kotisohvalla.

Lopullisessa muodossaan pohjapiirrokset näyttävät tältä:


1.krs

1.kerroksen tilat:

Oleskelutilat; kodin sydän on keittiö sekä ruokailutila ja rauhaisa olohuone näiden läheisyydessä. Ruokailu- ja olohuonetilan jakaa pieni porrastus sekä paikallamuurattu takka. Ruokailutilasta kätevät Schüco-liukuovet terassille. Portaat sijaitsevat kodikkaasti keittiön takana, sieltä on mukava laskeutua aamusella pyjamassa aamukahville. Makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa, mutta alakertaankin on otettu yksi asuinhuone, joka toimii työhuoneena sekä oleskelutilojen jatkeena. 

Autokatoksesta on suora käynti kodinhoitohuoneeseen. Tekninen tila on omana tilanaan autokatoksen jatkeena. Autokatoksen päällä on iso kattoterassi, johon pääsee kätevästi myös suoraan alaterassilta jykeviä portaita pitkin. 

Alakerrassa sijaitsee myös saunaosasto, josta on kiva pulahtaa terassin paljuun, ihastelemaan järvimaisemia ja tähtitaivasta.

Piharakennuksessa on mukava oleskelutila, omalla wc:llä sekä keittokomerolla.


2.krs

2. kerroksen tilat:

Ylellinen "Master Bedroom", omalla vaatehuoneella sekä kylpyhuoneella ja käynnillä kattoterassille. Kylpyhuone jaettu lasiseinällä makuuhuoneesta, luoden luxusmaisen sviitti-tunnelman.

Aulatilassa on tilaa oleskelulle ja isojen ikkunoiden kautta näkymät järvelle, sekä suora yhteys myös alakerran oleskelutiloihin, korkean tilan välityksellä.

Yläkerrassa on yhteensä 3 kpl makuuhuoneita sekä lisäksi wc, johon käynti aulasta.

Näkymä kadulta

Sisäänkäynti suojaisasti syvennyksessä, "koverrettuna" päämassaan. Suljetumpi julkisivu, pienempine ikkuna-aukotuksineen.


Näkymä pihan puolelta, järven suunnasta

Mustan ja valkoisen yhteistyö toimii julkisivussa hienosti. Selkeät linjat, isot ikkunapinnat. Kuutiomainen piharakennus.

Näkymä ruokailutilaan ja keittiöön. Jykevät teräspalkit jätetään näkyviin.

Näkymä keittiöstä.

Oikealla näkyy portaiden alku. Kaapistojen yläpuolella sisäikkunat.



Arkkitehtikuvien viimeistely, lupakuvat, rakennusluvan haku

Luonnossuunnitelmat valmistuivat reippaalla aikataululla, mutta itse projekti päätettiin käynnistää vasta myöhemmin, syksyllä 2014. Tällöin oli suurin osa projektin osapuolista päätetty ja yksityiskohdat päätetty ja pääsin viimeistelemään suunnitelmat ja tekemään lopulliset pääkuvat.

Suunnitelmat täytyy muistaa aina käydä esittelemässä jo aikaisessa vaiheessa rakennnusvalvontaan.  Varsinkin jos tulee tarvetta poiketa kaavamääräyksistä. Ja vaikka kaikki olisi suunniteltu kaavan mukaisestikin, on erittäin tärkeää käydä esittelemässä projekti rakennustarkastajalle, jotta se on hänelle tuttu kun luvan myöntämisen aika koittaa. Tämä on kohteen arkkitehti- ja/tai pääsuunnittelijan tehtävä, rakennusvalvonta asioi ensisijaisesti mieluiten suunnittelijan kanssa, ammattilaisten kesken. Tässäkin kohteessa olimme esitelleet jo ajoissa suunnitelmat rakennustarkastajalle, sekä varmistaneet huolella tarvittavat liitteet ja selvitykset, joten lupaprosessi sujui mutkattomasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti