Rakentamisen vaiheet



Kohteen tiedot  + Arkkitehtisuunnittelu    
Rakentamisen vaiheet  
Sisustussuunnitelmat 


[ Päivitetty 23.12.2015 ]


Rakentaminen alkaa

Rakennuslupa myönnettiin noin kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä, aika vaihtelee suuresti kunnasta riippuen; esim. Tampereella lupapäätökseen pitää varata 2kk, Pirkkalassa puhutaan muutamista viikoista. Lupa on lainvoimainen 14 vrk päätöspäivästä, silloin voidaan aloittaa rakentaminen, jos luvan muut ehdot täytetty, eikä kohteesta ole tehty valituksia. Varsinaista rakentamista on virallisesti vasta anturabetonin valu, mutta myös maanrakennustöiden aloittamisesta on hyvä olla yhteydessä rakennusvalvontaan ja varmistaa ettei esteitä tähän ole.

1.12.2014

Kuva tontilta 1.12.2014


Maanantai 1.12.2014 aloitettiin tämän kohteen aloituskokouksella. Mukana rakennuttajat, vastaava mestari sekä allekirjoittanut, ark- ja pääsuunnittelijan ominaisuudessa. Vastaava mestari kutsuu koolle aloituskokouksen, jossa käydään läpi lupapäätös, sen ehdot (esim. tarvittavat katselmukset, tarvittavat erityissuunnitelmat yms.), kohteen osapuolet. Tässä tilaisuudessa rakennuttajalla on myös mahdollisuus kysyä rakennusvalvonnan edustajalta kaikista heitä askarruttavista kysymyksistä ja voidaan käydä keskustelua hankkeesta. Jos kokous pidetään tontilla, katselmoidaan sijoitusta ja korkeusasemaa sekä muita rakennuspaikan ominaisuuksia.

Aloituskokoukset pidetään joko tontilla tai rakennusvalvonnassa, tässä tapauksessa olimme lämpimällä toimistolla, mutta maastouduimme porukalla kokouksen jälkeen. Siellähän oli jo kaivuutyöt tehtynä, sepelipedin levitys meneillään. Paalutus aloitetaan 3.12.2014.


Detalji paalutettavasta perustuksesta

4.12.2014

Aurinkoinen torstaiaamu Lempäälässä. Paaluttaja on tehnyt eilen pitkän päivän, laskujeni mukaan 52 paalua onnellisesti paikoillaan. Asiakaskin tehnyt pitkää päivää, olivat iltamyöhään asetelleet putkituksia paikoilleen. Alapohja jää tuulettuvaksi, alapohja tehdään kevytbetonielementeillä.  Tuulettuva alapohja on jonkin verran kalliimpi toteuttaa, mutta kosteusteknisesti hyvä ratkaisu, maakosteus sekä radon saadaan tuuletettua sitä kautta ja se myös mahdollistaa mm. putkivientien myöhemmän tarkistuksen. Maanvarainen alapohja on nykyään käytetyin ratkaisu, suurimmaksi osaksi kustannusten vuoksi. Mutta jos pohjatutkimuksissa osoittautuu että maaperän kantavuus vaatii paaluperustuksen, tällöin yleensä alapohja toteutetaan kantavana, tuulettuvana. Pohjatutkimus onkin tärkeää teettää heti projektin alkuvaiheessa, viimeistään suunnittelun käynnistyessä. Maaperän laatu vaikuttaa suunnitelmiin, toteutustapoihin, kustannuksiin. Samassa yhteydessä pohjatutkija myös vaaitsee tontin, eli mittaa rakennuspaikan korkeudet, nämä tiedot ovat myös erittäin oleellisia suunnittelijalle, jotta hän osaa ottaa huomioon tontin korkeusasemat.

Maanrakennusurakoitsija parhaillaan levittämässä lisää sepeliä, jonka päälle tulevat eristeet. Ensi viikolla käynnistyy anturoiden ja perustusten teko.


Aurinko maalailee hienon taustan työskentelylle

Teräspaalu poikineen

10.12.2014

Aamu valkenee Lempäälässä pienen tuulenvireen saattelemana, ennakoiden iltapäiväksi luvattua myrskyä...

Pari näkymää tontilta; anturoiden alapuoliset täytöt valmiina ja osa eristeistä aseteltuna paikoilleen.






14.12.2014

Lempäälään on saatu pieni lumipeite, ehkä sitä jo uskaltaisi haaveilla valkoisesta joulusta...

Eristeiden laitto hyvällä mallilla, rakentapariskunnalla kuluukin nyt vapaa-aika mukavasti tontilla. Tähän aikaan vuodesta valoisa aika on vain niin harmittavan lyhyt, otsalampun kanssa työskentely tulee tutuksi... Tämänkaltaisia työvaiheita on järkevää tehdä itse, jos vain aikaa ja innostusta riittää.

Usein myös pelotellaan miten parisuhde kärsii rakentamisen aikana, mutta kokemukseni on että useimmiten vaikutus on päinvastainen. Yhteinen projekti ja yhdessätekeminen vahvistaa ja lujittaa yhteenkuuluvaisuuden tuntua. Yhdessä toteutetaan yhteistä unelmaa.


Aurinkoisia hetkiä tontilla


18.12.2014

Eristeet aseteltuna paikoilleen ja anturamuottityöt pitkällä. Valmiiksi raudoitetut anturamuotit ovat kätevät ja nopeuttavat työtä. Valun jälkeen muotteja ei myöskään tarvitse purkaa.







11.03.2015

Vuosi on vaihtunut ja kevät kolkuttelee jo ovella. Työmaa on ollut talvitauolla, mutta aktivoituu jälleen. Maaliskuun alussa tehtiin loppuun anturoiden raudoitukset ja betonivalu.




Jykevät paaluanturat


10.04.2015


 Sokkelin muuraus meneillään




 Sokkeli valmiina asuinrakennuksen osalta







12.04.2015

Tässäkin talossa päädyttiin käyttämään lämmitysmuotona maalämpöä. Se tuntuu aina vain edelleenkin olevan ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto rakentajien keskuudessa.

Maalämpökaivon poraus, alla rakentajan kertomana:

"Poraus alkaa pikkuhiljaa olla loppusuoralla ja 190m maanpinnan alapuolelle on nyt tehty reikää.. 
Aamusta klo 8 aloitettu kaluston purulla ja hieman jälkeen 9 päästiin itse tositoimiin. Peruskallio tuli vastaan noin 7,5 metrissä, mikä on toki ihan hyvä uutinen meidän kannalta, sillä mitä syvemmälle tarvitsee syöttää suojaputkea, sen kalliimmaksi homma tulee. Porauksesta syntyvä maa-aines kerättiin erilliseen konttiin, muussa tapauksessa kivituhka leviäisi helposti 25-30m päähän, mistä naapurit eivät välttämättä olisi kovin mielissään.
Energiatehokkaan lämmitysmuodon ensimmäinen vaihe alkaa siis olla pulkassa. Niin ja mehän tullaan hyödyntämään energiakaivoa myös talon jäähdytyksessä kesäaikaan, mikä parantaa myös itse maalämpöpumpun hyötysuhdetta taas seuraavaa lämmityskautta ajatellen. Porauksen suoritti yritys nimeltä Rototec ja homma hoitui kyllä oikein mallikkaasti ja voimme ehdottomasti suositella ko. yritystä myös muille rakentajille."



07.05.2015

Toukokuun aamu valkeni sumuisissa tunnelmissa. Näkymä järvelle on kuin maalauksesta, joutsenet lipuivat hiljaa tyyntä järven pintaa.



Sokkelit pinnoitettuna, bitumityöt ja täytöt tehtynä sekä alapohjan kevytbetonielementit asennettuina. Asennus on nopeaa, kestää keskimäärin noin vuorokauden. Kyseessä on ns. rossipohja, eli tuulettuva alapohjarakenne. 

Raudoitettuja kevytbetonielementtejä käytetään talojen ala-, väli-ja yläpohjien kantavina ja lämpöä eristävinä rakenteina. Elementtien leveys on 600 mm ja paksuus 250 mm. Elementtien maksimipituus on 6000 mm, vakiopituudet 300 mm välein.





Elementtikenttään jyrsitään urajyrsimellä rengasterästystä varten urat, joihin juotoslastilla valetaan harjateräkset. Tällä tavalla elementeistä saadaan laattarakenne, jolloin pysty- ja vaakasuuntaiset voimat ohjataan kantaville perustusrakenteille. Materiaalin helpon työstettävyyden vuoksi tämä vaihe on nopea ja sujuva ja sitä kautta myös edulisempi tehdä kuin muihin vastaaviin kivielementteihin.



Varasto- ja piharakennuksen alapohjat. 


Kulkuluukku rossipohjan ryömintätilaan. Ryömintätilassa on hyvät tilat käydä tarkistamassa alapohjaa ja voi tehdä helposti myöhemminkin sähkö- ja putkivetoja.

Teräkset odottamassa uriin pääsyä...

Olohuoneen nurkka



Oleskelutilojen tasoero 



Pihan tukimuurirakenteitakin on jo aloitettu. Ylätasolle tulee nurmialuetta, lopulle osalle tulee kiveystä sekä järven puoleinen osa tontista jätetään kauniiseen luonnontilaan.

21.05.2015

Kesä on täällä! Viime kerran kuvat olivat niin harmaita, mutta nyt aurinko paistaa ja työmaalla on ruskettuneita asentajia aurinkolaseissaan...

Ulkoseinien muuraus on edennyt jo niin pitkälle, että päästään asentamaan ensimmäisen kerroksen aukonylityspalkkeja. Palkit ovat kulloiseenkin ikkuna- tai oviaukkoon varta vasten mitoitettuja, sekä valmiiksi raudoitettuja. Ei siis aikaa vieviä paikallavaluja tässäkään vaiheessa.

 Alla olohuoneen kadunpuoleisen ikkunan aukonylityspalkki pääsee oikealle paikalleen:








Ulkoseinärakenteena 500 mm kevytbetoni, eli puolimetriä vahvat ulkoseinät, jotka toimivat sekä kantavina rakenteina että lämmöneristeenä. Seiniin ei tarvita lisäeristeitä tai höyrynsulkumuoveja ja tästä syystä seinät hengittävät ja rakenteet säilyvät terveinä vuodesta toiseen. Harkot muurataan ohutsaumamuurauksella, jolloin rakenteesta saadaan vieläkin tiiviimpi ja energiatehokkaampi.


 Järven puolelta katsottuna seinälinja näyttää kovin avonaiselta, 
koska tällä puolella niin paljon ikkunaa. Oleskelutiloista upeat näkymät järvelle.

Saunan ikkuna saa ylityspalkkinsa



10.07.2015

Runkourakka on edennyt kesän aikana hyvää vauhtia, ulkoseinät alkavat olla jo lähes kaikkialta valmiina. Rakentajapariskunta on myös ahkeroinut työmaalla itseään säästämättä, he ovat teheet valtavan määrän aputöitä, ulkopuolisia terasseja, portaita, sekä lvis-tekniikan vaatimia roilotuksia, putkivetoja...


Kesäiset näkymät tulevasta ruokailutilasta. Komeat teräkset jätetään näkyviin.



Keittiön paikka, portaat yläkertaan lähtevät aikanaan myös tästä kulmasta ylös.

Avoimen tilan päälle tehty tilapäinen "lattia", turvallisemman ja helpomman työskentelyn varmistamiseksi.

Roilotuksia tehtynä sähköjohtoja varten. Kevytbetonia on helppo työstää.

"Stairway to Heaven" :)
Betoniportaat kattoterassille.



 Yläkerrassa




 Olohuone, alakerran yksikerroksinen osuus
 Näkymä järveltä, myös kakkoskerroksen ikkunalinjat alkavat muotoutua.


07.08.2015

Runko valmiina, kattoristikoiden asennus meneillään. Aivan sopiva ajankohta viettää harjannostajaisia :)


Näkymä järven puolelta



Keittiö, portaiden alku



                               Näkymä saunan ikkunasta




Kuohuvaa juhlan kunniaksi!

Tärkeä etappi rakentajapariskunnalle ja tilaisuus ottaa hetki rennosti, viettää samalla pari kauan kaivattua lomapäivää.

Harjannostajaiset ovat talosrakennuksen perinteeseen kuuluva juhlatilaisuus, joka perinteisesti pidetään nimensäkin mukaisesti siinä vaiheessa kun rakennuksen vesikattotyöt ovat valmiina. Harjannostajaiset järjestää tilaaja, joka kutsuu tilaisuuteen kaikki hankkeeseen osallistuneet, mm. suunnittelijat, pääsuunnittelijan, vastaavan, rakentajat. Perinteisesti tilaisuus on pidetty työmaalla, mutta nykyisin useimmiten ravintolassa tai muussa vastaavassa juhlapaikassa. Ohjelmassa yleensä puheita, ruokailu ja jonkinmoista viihdettä, saunomista tms. Perinteinen tarjottava hernekeitto ja olut, korvautuneet toki nykyisin vähän modernimmalla kattauksella. Ja mikäli harjannostajaiset ovat rakennusväen mielestä myöhässä, on kuulemma ollut tapana naulata harja ylösalaisin rakennuksen vesikaton päätyyn muistutukseksi tilaajalle... sitä ei tarvinnut tässä tapauksessa tehdä, pääsimme viettämään hauskoja harjakaisia upeissa puitteissa jo aikaisessa vaiheessa. Kiitos! 

(lähde: Wikipedia)


28.08.2015

Vesikaton rakenteet asennettuna ja ikkunoiden asennus meneillään.



Jämerä-kivitaloissa käytetään pääasiassa kolmilasisia puu-alumiini-ikkunoita, mutta myös täysalumiini-ikkunoita ja -liukuovia on mahdollista valita toimitukseen. Jämerän Pemium- ja LUX-toimituksiin sisältyvät ikkunat, toimittajana Domus.


Näkymä portaisiin

 Näkymä yläaulasta

 Ikkunat portaisiin, yläkerran kylpyhuoneeseen ja alakerran saunaan

 
Oleskelutilojen suuret ikkunat

Kokonaisuus rannasta kuvattuna.
16.11.2015

Homma etenee, keskellä harmainta syksyäkin. Illat pimenevät aikaisin, mutta rakentajapariskuntamme apureineen ahertavat lamppujen loisteessa iltamyöhään... 

Sisätasoitukset tehtynä ja pintojen teko meneillään, iso osa maalauksista jo tehtynä ja laatoituskin käynnistynyt vauhdikkaasti.




Kaunista valkoista pintaa. Näkymä ruokailutilasta portaisiin.

Takka tulee hienosti keskelle oleskelutiloja, se on todella oleskelutilojen sydän - sijoittuu alempana olevaan olohuoneeseen, avautuen hienosti myös ruokailutilan suuntaan. Takkatulta ihastellessa voi samalla katsella järvinäkymiä.


Pukuhuoneen seinälaatoitusta


Alakerran wc:n valmista laattapintaa


Ylös auki oleva ruokailutila




Tykkään niin tästä porrasnäkymästä! Jaa, ja onkos siellä poreissa jo joku?

Yläaulan ikkunat

Näkymä yläaulasta master bedroomiin. Vasen käyntiovi, oikealla sisäikkunan paikka. 


Näkymä master bedroomista, vasemmalla käynti iiiiisolle parvekkeelle, suoraan edessä "lasikuutio", kylpyhuone, ja takanamme pukeutumishuone. Tämä on todellinen master bedroom, tulevine lasipintoineen ja bling-blig-kokolattiamattoineen. Saanut innoituksensa Las Vegasilaisesta hotellihuoneesta.


Eteisaulaa


Pääsisäänkäynnin lippa valmistumassa.  Talon ulkorappaus tehdään vasta myöhemmin, mieluusti vasta yhden lämmityskauden jälkeen.



18.12.2015




Nyt se on koittanut - käyttöönottotarkastus, eli Lupa Muuttaa :) Rakennustarkastaja tekee katselmuksen, jossa hän toteaa että asumisen edellytykset täyttyvät. Kaiken ei tarvitse olla vielä aivan täydellisen valmista, mutta ruoanteko- ja peseytymistilat tulee olla, sekä ennen kaikkea kodin pitää olla turvallinen, työmaalle ei saa muuttaa. Jos esimerkiksi parveke ei ole valmis, kaiteet uupuvat, tulee varmistaa että sinne ei ole pääsyä.

Alla esimerkkinä Lempäälän rakennusvalvonnan tsekkauslista loppukatselmukseen:


LEMPÄÄLÄN KUNTA, RAKENNUSVALVONTA
OMAKOTITALON OSITTAISEN LOPPUKATSELMUKSEN (käyttöönottokatselmuksen) TARKISTUSLISTA


  • Luvanmukaisuus
    Rakennustyö suoritettu rakennusluvan ja -lupaehtojen mukaisesti
  •  Poikettu / miten: tehtävä selvitys tarkastajalle ja tarvittaessa tarke- ja muutospiirustukset
    loppukatselmukseen mennessä.
  •  Rakennusluvassa vaaditut työnjohtajat hyväksytetty
  •  Rakennusluvassa edellytetyt erityissuunnitelmat toimitettu rakennusvalvontaan

    Katselmukset suoritettu (vaaditut katselmukset rakennusluvassa)
    Aloituskokous
    Sijainnin merkintä
    Sijaintikatselmus
    Rakennekatselmus
  • Asiakirjat, jotka on oltava nähtävillä käyttöönottokatselmuksessa
     Rakennuslupapäätös ja -piirustukset
     Rakennustyön tarkastusasiakirja
     KVV- ja IV-työn tarkastusasiakirjat
     Pääsuunnittelijan varmentama energiaselvitys, sekä mahdollisen tiiveysmittauksen pöytäkirja.
     Ilmanvaihdon mittaus- ja säätöpöytäkirja
     Sähkötarkastuspöytäkirja
     Putkistojen koepaineen pöytäkirja
     Valmishormin tyyppihyväksyntäpäätös ja asennusohje (CE-merkintä näkyvissä)
  • Turvallisuus
    •  Portaat, kaiteet ja käsijohteet määräysten ja ohjeiden mukaiset (RakMK F2)
    •  Lieden kaatumiseste
    •  Parvekkeen kaiteet (jos puuttuvat vielä, on pääsy parvekkeelle estettävä)
    •  Portaat kaikkien ulko-ovien edessä, sekä tarvittaessa käsijohde/kaide (RakMk F2)
    •  Ovileveydet suunnitelmien mukaiset
    •  Osoitenumero ulkona ajotielle näkyvässä paikassa
    •  Lumiesteet, kattosillat ja talotikkaat paikoillaan
  • Paloturvallisuus
  • Palo-osastoinnit määräysten ja suunnitelmien mukaiset
  •  Hätäpoistumistiet kunnossa (kiintopainikkeet, tikkaat, yläkerrassa joka asuinhuoneesta)
  •  Palo-ovet (tyyppikilpi näkyvissä)
  •  Paloikkunat (kiinteät joko lankalasista, lasitiilestä tai palolasista, tyyppikilpi näkyvissä)
  •  Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet (Väh. 1 kpl / 60m2 / krs, suositus jokaisessa
    makuuhuoneessa)
  •  Saunan kiukaan suojakaide, kiukaan suojaetäisyydet riittävät
  •  Tulisijojen suojaetäisyydet kunnossa ja kipinäpelti/lasi paikoillaan
    Muut
  •  Astianpesukoneen alla vuodon esiintuova kaukalo
  •  Allaskaapissa vuotokaukalo ja/tai kaapin reunojen ja läpimenojen tiivistys tehtynä
  •  Jäteastia paikoillaan
  •  Postilaatikko paikoillaan

    Lähde: www.lempaala.fi
    **************************** 



  • Näkymä olohuoneesta ruokailutilaan. Talon emännän lempipaikka, tästä näkee "kaikkialle"!



    Näkymä ruokailutilasta keittiöön - välipohjan kevytbetonielementtejä kannattelevat jämäkät mattamaalilla viimeistellyt teräkset.


    Kevytbetoni-portaat päällystetty mustalla isolla laatalla.



    Tyylikkäät lasikaiteet - jättävät esteettömät näkymät upeisiin maisemiin.


    Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta; vanhempien makuuhuoneeseen on kulku suoraan portaista. 


    Vanhempien makuuhuone; ripaus pehmeyttä ja luksusta kokolattiamatolla. Yöpöydät korvattu sängyn päädyllä, jossa hylly ja valaisimet.



    Vanhempien makuuhuoneen oma kylpyhuone melkein valmis - vain amme puuttuu :)
  • Pesuhuone; tyylikäs tunnelma luotu rauhallisen sävyisillä laatoilla, mielenkiinto luotu niissä olevilla erilaisilla struktuureilla.
  • Sauna tapaa pesuhuoneen - saunassa rouheat vaakapanelit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti